Thursday, October 20, 2016

Tredje ronden i det amerikanska presidentvalet

Donald Trump
I natt gick så den sista debatten mellan de båda presidentkandidaterna Hillary Clinton (demokraterna), och Donald J. Trump (republikanerna). Platsen för nattens sammandrabbning var University of Nevada i Las Vegas. Vilket kan tyckas vara en rätt passande plats, då mycket talade för att vinnaren kommer ta hem allt, i detta fallet få tillträde till det ovala rummet i det Vita Huset i Washington. Moderator för kvällen var Chris Wallace, från Fox News och som på förhand sagt att han skulle hålla de båda kandidaterna korta. Riktigt så blev det inte, men jag tycker nog ändå att Wallace lyckades bättre än moderatorerna i de tidigare debatterna, och lyckades hålla debattörerna hyfsat under kontroll. Om än, det spårade ur emellanåt, och att alla hans frågor inte riktigt fick de svar han, eller publiken, förväntat sig.
Men nog om det, och låt oss istället ta en närmare titt på själva debatten. Kvällens debatt var indelad i en rad segment, som avhandlade en hel del ämnen som redan avhandlats i tidigare debatter, men även en bunt nya ämnen som hitintills inte debatterats av presidentkandidaterna. Det första ämnet för kvällen var frågan om Högsta Domstolen, där den kommande presidenten kommer få tillsätta minst en domare, förmodligen fler, under sin första mandatperiod. Eftersom detta förmodligen kan tänkas påverka en av de stora stötestenarna och en av de mest politiserade frågorna i amerikansk inrikespolitisk, dels vapenfrågan, men kanske främst frågan om abort. Trots att Donald tidigare stött kvinnors rätt att få göra abort, har han under årens lopp - förmodligen för att kunna kandidera som republikansk kandidat - svängt i frågan, och är nu pro life. Även om han förmodligen lyckades övertyga de redan frälsta, så är det tveksamt om han lyckades vinna några nya väljare. Speciellt när han gled in på vad han påstod var aborter i graviditetens slutskede, och att de måste stoppas. Det kanske kommer som en överraskning för Donald, men om en graviditet avbryts medicinskt i den nionde månaden, så handlar det vanligtvis om ett kejsarsnitt. Riktigt varför han fastnade i den här delen av graviditeten, är oklart, men handlade det om ren okunskap.

Trots det känsliga ämnet, så lyckades dock Wallace hålla de båda kandidaterna till frågan. Det skulle dock bli svårare ju längre in i debatten vi kom, och i samband med att frågan om de avslöjanden som kommit från Wikileaks spårade det ut totalt. Istället för att svara på frågan om de dokument som släppts av Wikileaks, gick Hillary till frontalangrepp och pekade ut den ryske presidenten Vladimir Putin som ansvarig, och att Donald går hans ärenden. Trots att Donald uppmärksammade att frågan rörde de dokument som offentliggjorts, så kunde han inte hålla sig borta från att frågan om hans relation till Putin. Om man nu ska peka på ett ställe i debatten, där Donald förlorade den, så var det nog här. För om det nu är något som verkligen kan skada Hillary, så är det just frågor runt familjen Clintons stiftelse, och vilka eventuella löften som getts till olika bidragsgivare, men hur hon ändrat åsikt om frihandelsavtal och så vidare.
Även om Donald reste sig tillfälligt efter denna fadäs, där han rimligtvis borde gått till frontalangrepp och struntat i att ta upp tråden om Putin, så hade initiativet gått över till Hillary. Man kunde nu nästan känna att hon fått upp blodvittringen, och vilket gjorde att man satt och väntade på att hon skulle utdela det dödande slaget. Riktigt så roligt skulle det nu inte bli, och istället så pucklade hon på en allt mer frustrerad Donald.
En Donald som rimligtvis måste känna på sig att loppet är kört, speciellt när han favoritämnen och de frågor som han - kanske främst - ser som sina starkaste kort, inte riktigt fick honom att lyfta. Vare sig debatten om ekonomi och invandring, var ämnen som lyckades lyfta det redan sjunkande skeppet. Samtidigt kändes det att Hillary, som nu började avbryta både moderatorn och Donald, tog över debatten. Det var hon som dikterade tempot, och där hon delvis lyckades visa både känslor och passion, något som hon tidigare kanske saknat i de två tidigare tv-debatterna. Trots att det uppenbarligen blev allt mer och mer uppenbart att Donald till vissa delar gett upp, så fortsatte han att streta emot. Dock blev hans påhopp allt mer desperata, som när han kallade Hillary för en "nasty woman".
Men, det som chockade både politiska kommentatorer, publiken, moderatorn och Hillary, var ett uttalande i slutet av debatten. Som en av de avslutande frågorna, så frågade Chris huruvida de båda kandidaterna skulle acceptera valresultatet i presidentvalet. Medan Hillary förklarade att det var en del av det politiska systemet, så sa Donald att han inte kunde svara på den frågan. Istället förklarade han, så skulle han hålla alla på halstret över huruvida han tänkte acceptera ett valnederlag. Uttalandet sände en chockvåg över USA, och gjort att Donald fått löpa gatlopp. För ett republikanskt parti, som nu slåss för att få sina senatorer och representanter i representanthuset omvalda, är det av stor vikt att de republikanska väljarna röstar. Annars är risken att man helt enkelt förlorar majoriteten, vilket skulle kunna få stora konsekvenser för partiet och dess framtid.

Med detta var så den tredje debatten avslutad, och jag tror man nu kan konstatera att valet är avgjort. Även om Donald gjorde en klart bättre insats än tidigare, och förmodligen var hans bäst, så räckte det inte. Med drygt tre veckor kvar till valet, så måste han ta varje chans han kan att ta in försprånget till Hillary. Något han absolut inte gjorde i natt, snarare så kändes det som han börjar inse att spelet är över att han kommer förlora valet. Vilket kanske kan förklara hans allt mer desperata uttalanden om att valet är riggat, och att "makteliten" sett till att han förlorar. Medan han lyckades hålla uppe inledningen, och även fick lite medvind under debatten om ekonomi, integration och Högsta Domstolen, så var resten av debatten en katastrof ur hans synvinkel. Även om Hillarys agerande kan ifrågasättas när det gäller USA:s utrikespolitik, så är det uppenbart att Donald inte har en susning i ämnet. Ett annat tecken på att hans kampanj nu spårat ur totalt, är förstås att många republikaner lämnat honom i sticket och nu försöker rädda vad som räddas kan. Frågan är förstås hur Donalds supportrar kommer ta ett valnederlag, speciellt som han trummat in budskapet att valet är uppgjort från början.

För Hillary var detta onekligen en ren uppvisning, i synnerhet hur hon gled undan alla komplicerade och obekväma frågor. Där hon i mångt och mycket hade hon hjälp av Donald, som istället för att pressa henne på frågor om sin stiftelse, eventuella löften till bidragsgivare och så vidare, aldrig lyckades få grepp om henne. Hon gled gång efter annan ur hans grepp, medan han själv trasslade in sig i oviktiga frågor och gav Hillary det spelrum hon behövde.
Det är möjligt att Donalds supportrar ser nattens debatt annorlunda, men det lär inte ändra fakta. Hillary Clinton, oavsett vad man man nu tycker om henne, kommer bli USA:s näste president. Det kommer krävas ett större mirakel än det som skedde 1980, när det amerikanska hockeylandslaget besegrade Sovjetunionen i OS-finalen i ishockey. Frågan är om ens det räcker...

No comments: